Доц. Иво Инджов от Великотърновския университет  коментира провала на преговорите

...
Доц. Иво Инджов от Великотърновския университет  коментира провала на преговорите
Коментари Харесай

Доц. Иво Инджов: Няма да има проблеми за германската икономика след провала на преговорите за коалиция

Доц. Иво Инджов от Великотърновския университет  разяснява неуспеха на договарянията за ръководеща коалиция в Германия.

Не разполагаме с задоволително информация кое тъкмо е довело до неуспеха на договарянията за коалиция. Либералите им сега се сочат с пръст. Те излязоха от съдружните договаряния и ги подозират, че това е бил авансово обмислен ход.   Преговаряха четири партии.

От една страна може би е добре, че се разпада обединението " Ямайка ", само че въпреки това Германия върви по пъря на други европейски страни - 7 партии в Народното събрание. Руши се обичайна ни визия за постоянен политически пейзаж. Партиите са седем за разлика от пет в предходния парламент, означи доцент Инджов.

Темата за предварителни избори се постанова в дневния ред. Все повече се приказва за края на ерата " Меркел ". Все още има вяра да се избегнат предварителните избори. Възлагат се очаквания на президента Щайнмайер.На хоризонта се задават предварителни избори. Рано е да се каже дали ще има нова настройка. Меркел е декларирала подготвеност да се бори за четвърти мандат, добави Иво Инджов.

Меркел към момента има славата на политик, който взема решение проблемите и резервира успокоение. Вероятно отново тя ще ръководит християндемократите. Пък и един политик не може до безспир да ръководи. Кол ръководи 16 години. Меркел също се бори за такава дълготрайност на ръководството, сподели още Инджов.

Прогнозирам, че няма да има основни проблеми за немската стопанска система. Тя е задоволително постоянен фактор, има отлични индикатори.

Една нестабилна в политическо отношение Германия ще забави проектите за единение на еврозоната и по-голямо институционализиране на еврозоната - проекти, към които немските политици гледат със прикрито утвърждение. Ще има отръжение върху Европейски Съюз. Големите геополитически проблеми се вземат решение от Съединени американски щати и Русия. Европейски Съюз не играе в огромните районни рецесии с световни измерения. Европейски Съюз може да има по-голяма роля на международната сцена. когато се превървне в Европейски Съюз на жителите, а не на бюрократите. Той би трябвало да има по-федеративен темперамент и да се разива на по-разлина основа, акцентира доцент Инджов.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР